Satakunnankatu 14A, 33100 Tampere
03-223 6607

Usein kysyttyä

Onko kiropraktinen hoito turvallista?

On. Tutkimukset osoittavat, että osaavissa käsissä kiropraktinen hoito on yksi turvallisimmista hoitomuodoista.

Kenelle kiropraktinen hoito sopii?

Kiropraktinen hoito sopii lähes kaikille. Potilaiden ikä vaihtelee parin viikon ikäisistä vauvoista liki yhdeksänkymmenen vuoden ikäisiin vanhuksiin. Hoitotekniikat sekä voima sovitetaan potilaalle sopivaksi tapauskohtaisesti.

Löystyvätkö nivelet manipulaatiosta?

Eivät. Tutkimusten mukaan niveliä pitäisi manipuloida satoja kertoja päivässä jotta ne alkaisivat löystyä.

Mistä napsahtava ääni hoitotilanteessa syntyy?

Nivelten manipulaation aikana kuuluu usein naksahdus. Tämä johtuu nivelen sisällä olevassa nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta. Tämä on täysin vaaratonta eikä naksahdus vaikuta itse hoidon tulokseen.

Sattuuko hoito?

Nivelten manipulaatio oikein tehtynä ei yleensä satu. Arkojen lihasten käsittely voi tuntua samoin kun jos olisit hierojalla. Akuuteissa tulehdustiloissa, ei pieneltä kivulta voi välttyä. Tällöin jo koskeminen alueelle sattuu. Yleensä kuitenkin potilaat ovat yllättyneitä hoidon kivuttomuudesta.

Kuinka monta hoitokertaa tarvitaan?

Riippuen vaivastasi hoitokertoja tarvitaan yleensä kahdesta kuuteen. Pitkäkestoisissa vaivoissa esim. kulumien aiheuttamissa muutoksissa taikka välilevyvaivoissa hoitojakso voi kestää pidempäänkin.

Kuinka kauan hoito kestää?

Ensimmäinen käyntikerta kestää yleensä 30-60 minuuttia ja seuraavat kerrat noin 20-30 minuuttia.

Uusiutuvatko vaivani?

Riippuu paljolti vaivan aiheuttajasta tuleeko vaivasi uusiutumaan. Vaivan johtuessa esimerkiksi työasennostasi on vaivan uusiutuminen todennäköistä, ellei vaivan aiheuttajaa poisteta. Tällöin suositellaan säännöllisiä käyntejä kiropraktikolla sellaisin väliajoin, että vaiva pysyy poissa.

Voiko hoitoon tulla jos on raskaana?

Kyllä voi. Tukirangan vaivat lisääntyvät usein raskausaikana ja suositeltavaa onkin, että tällöin käytetään muita keinoja kuin kipulääkkeitä kivun poistamiseen. Erityisen hyvä olisi tarkistuttaa ranka synnytyksen jälkeen, sillä usein naisten selkävaivojen alku sijoittuu raskauksien jälkeiselle ajalle.

Voiko hoitoon tulla selkäleikkauksen jälkeen?

Yleensä aiempi kirurginen toimenpide ei estä selän kiropraktista hoitoa. Tällöin on kuitenkin välttämätöntä ymmärtää toimenpiteen luonne, jotta kiropraktikko pystyy arvioimaan tilanteen kohdallasi. Tämän vuoksi röntgen ja/tai magneettikuvat sekä lausunnot olisi hyvä ottaa mukaan vastaanotolle.

Voivatko kaikki kiropraktikot kuulua Suomen Kiropraktikkoliittoon?

Suomen kiropraktikkoliitto hyväksyy jäsenikseen vain kansainvälisesti hyväksytyn yliopistotasoisen koulutuksen saaneet kiropraktikot. Liittoon kuuluu tällä hetkellä 43 jäsentä. Kaikki jäsenet ovat saaneet koulutuksensa ulkomailla, koska suomessa ei tällä hetkellä voi saada koulutusta ammattiin.

Suomen kiropraktikkoliitto toimii yhteistyössä Euroopan Kiropraktikkoliiton (ECU) kanssa. ECU puolestaan kuuluu Maailman Kiropraktikko Järjestöön (WFC) joka edustaa yli 70 000 kiropraktikkoa noin 70 maassa. WFC toimii maailman terveysjärjestön (WHO) alaisena. Kiropraktikkoliiton tunnus on merkki siitä, että kiropraktikkosi on saanut korkeatasoisen monivuotisen koulutuksen, sitoutunut osallistumaan vuosittaiseen jatkokoulutukseen sekä noudattamaan eettisiä sääntöjä potilastyössä.

Mitä kiropraktikon vastaanotolla tapahtuu?

Ensimmäisellä käyntikerralla kiropraktikkosi kyselee sinulta tietoja tämänhetkisestä vaivastasi sekä yleisestä terveydentilastasi. Tutkimus alkaa yleensä ryhtianalyysillä. Nivelten liikkuvuutta testataan eri asennoissa ja usein koko ranka tutkitaan vaikka ongelma olisikin keskittynyt vain tietylle alueelle. Myös ortopedisiä ja neurologisia testejä käytetään helpottamaan oikean diagnoosin tekemistä.

Joissakin tapauksissa kiropraktikkosi saattaa haluta röntgenkuvat rangastasi ennen hoitoa. Siinä tapauksessa, että sinulla on jo röntgenkuvat vaivastasi kannattaa ne ottaa mukaan vastaanotolle.

Ennen hoidon aloittamista kiropraktikkosi kertoo löydöksistään ja antaa sinulle diagnoosin ja hoitosuunnitelman. Hoito tapahtuu yleensä kiropraktisen manipulaation avulla. Manipulaation tapoja on monia. Yleisin tapa on antaa niveleen pieni impulssi, joka hetkellisesti erottaa nivelen pintoja yli fysiologisen liikkuma alueen vapauttaen näin lukkiutuneen nivelen. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa keino hoitaa potilasta, vaan vaivan ja potilaan kunnon perusteella kiropraktikkosi käyttää erilaisia pehmytkudos ja manipulaatiomenetelmiä saadakseen parhaan mahdollisen tasapainon tuki- ja liikuntaelimistöllesi. Useimmille potilaille annetaan myös kotihoito ohjeita.