Satakunnankatu 14A, 33100 Tampere
03-223 6607

Niska-hartianseudun kivut

Suurin osa meistä on joskus kärsinyt kivuista niskassa, hartioissa taikka lapojen välissä.

Aikuisen ihmisen pää painaa suurin piirtein viisi kiloa. Niskakipu onkin usein pitkäaikaisen huonon ryhdin aiheuttama. Ryhti painuu kasaan ja pää putoaa helposti kauas vartalon keskilinjasta TV:tä katsellessa, tietokoneella työskennellessä ja autolla ajaessa. Mitä kauempana vartalosta pääsi on, sitä suurempi rasitus kohdistuu niskaan. Muita riski tekijöitä ovat mm. raskaiden kassien/ taakkojen kantaminen, lasten nostelu ja moni manuaalinen työ.

Pitkäaikainen virheellinen asento ja lihasjännitys rasittavat myös kaularangan niveliä, mikä aiheuttaa nivelpintojen lukkiutumista ja hermo ärsytystä. Tämä aiheuttaa usein rajoittuneen liikeradan ja kipua niskassa. Voi kuitenkin kestää viikkoja, kuukausia tai vuosia rasituksen alkamisesta ennen kuin kivut alkavat.

Äkillinen kipu niskassa, johon usein liittyy myös niskan liikkeiden rajoittuminen, on vastaava vaiva kuin noidannuoli alaselässä. Vaiva johtuu tavallisesti fasettilukosta, jossa niskanikamien normaali liike on rajoittunut ja puristanut nivelkapselin nivelpintojen väliin. Akuutti fasettilukko voi olla todella kipeä ja kosketus arka, mutta tavallisesti reagoi nopeasti kiropraktiseen manipulaatioon.